This brownfield City Centre project is the catalyst for the multi-million-pound Cardiff Enterprise Zone redevelopment. This 16,000m² building provides world class facilities across Cardiff and the Vale of Glamorgan. The distinctive wedge shape building houses a diverse range of world class facilities such as:

  • State of the art teaching spaces and lecture theatres.
  • Dedicated Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Centre
  • State-of-the-art gymnasium
  • Luxurious hairdressing and beauty salons, including a spa with zen garden
  • Rooftop fine dining restaurant with views across the city
  • Unique conference facilities with flexible indoor and outdoor space

The College has won several prestigious awards including the Welsh Architecture Award 2016 and RICS Design Through Innovation Award. The awards showcase the most inspirational initiatives and developments in land, property, construction and environment.

As part of the project feasibility Jubb evaluated a number of structural options and worked closely with the project team to ensure an overall cost-effective building solution was adopted.   Jubb used state of the art finite element design and BIM as key design tools to coordinate with the project team and provide a responsive service.

The building has a number of iconic features including large cantilevered floors, in excess of 10m long.  The complex geometry provided several design challenges, most notably the large roof and triangular overhangs at the front of the building. Detailed analysis was undertaken to ensure a robust design was achieved. Three dimensional reinforced concrete boxes were formed at lower levels and deep steel beams at roof level to keep long-term deflections of the cantilevers within acceptable limits. Stability of the structure required complex analysis and detailing as there were several isolated parts of the structure connected via thin bridges.

An extensive cut & fill exercise was undertaken and value-engineered to lose excess contaminated fill on the site by adjusting levels and creating bunds. This resulted in significant cost-saving and overall programme reduction.

Throughout the project Jubb maintained careful planning and coordination with the Design Team and Contractors, to ensure smooth continuation of site works. Jubb ensured that we were flexible and helpful throughout to deliver a successful landmark project.